Βόρεια Ελλάδα

Στεφάνι Κορινθίας: Ένα χωριό 270 κατοίκων που δεν έχει καφενείο αλλά έχει … αστεροσκοπείο

Στην ορεινή Κορινθία, το χωριό Στεφάνι, όπου διαμένουν περίπου 270 κάτοικοι, αποτελεί σημείο αναφοράς για το αστεροσκοπείο του, αν και δεν διαθέτει καφενείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1965 με τη συνεργασία Ολλανδών και Γάλλων ερευνητών, ενώ από το 1971 τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για έρευνα στη φωτομετρία.

Από το 2024, με τη συμβολή του δήμου Κορίνθου και τοπικών συλλόγων, το αστεροσκοπείο έχει ανοίξει για το κοινό, προσελκύοντας πάνω από 4.000 επισκέπτες για παρατηρήσεις ουράνιων φαινομένων. Παράλληλα, λειτουργούν εκθέσεις αστροφωτογραφίας και εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές που εμπλέκονται στην έρευνα για εξωπλανήτες.

Η γραμματέας του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου, Patricia van der Wal, ανέφερε ότι το αστεροσκοπείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας και έχει εμπνεύσει πολλούς νέους να ασχοληθούν με την αστρονομία. Ειδικά η συμβολή του Νίκου Δασκαλόπουλου, μαθηματικού, έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν επιτύχει αξιοσημείωτες καριέρες στο εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα

Back to top button