Ο Κώστας Κουτσουμανής, διακεκριμένο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός επιστήμονας στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, πέθανε απροσδόκητα σε ηλικία 52 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Ήταν Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, καθώς και του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ. Επίσης, είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και Πρόεδρος της επιτροπής Βιολογικών κινδύνων από το 2018 ως το 2024.
Ο Κουτσουμανής είχε σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε σημαντική ερευνητική συνεισφορά στη μελέτη της μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Η έρευνά του περιλάμβανε την ανάπτυξη ποσοτικών μοντέλων μικροβιολογίας και στοχαστικών προσεγγίσεων για την ασφάλεια τροφίμων, καινοτόμων συσκευασιών και χρονο-θερμοκρασιακών δεικτών.
Οι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε πάνω από 250 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν συγκεντρώσει πάνω από 13.500 αναφορές, ενώ ο δείκτης h του ανέρχεται σε 65. Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος για προγράμματα που εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Κώστας Κουτσουμανής αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και δύο παιδιά.