Τα σπαράγγια αναγνωρίζονται ως ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα λαχανικά, συχνά χαρακτηριζόμενα ως «αριστοκράτες των λαχανικών». Αν και στην Ελλάδα η αποδοχή τους δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα που παρατηρούνται στο εξωτερικό, ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη, τα σπαράγγια παραμένουν βασικό συστατικό στις ανοιξιάτικες σαλάτες και ορεκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, ο Γιώργος Κονάκοςγλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας, αναφέρει ότι η καλλιέργεια των σπαραγγιών είναι αξιόλογη, ενώ στην Αριδαία η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε εξαιρετική για την παραγωγή των σπαραγγιών, γνωστών και ως «λευκός χρυσός» της περιοχής. Ο Ανδρέας Παρασκευάς, μέλος συνεταιρισμού, σημειώνει ότι τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος B και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι κατάλληλα για άτομα με υπέρταση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο.
Στον δήμο Αλμωπίας, τρεις συνεταιρισμοί – των Πιπεριάς, Μεγαπλατάνου και Συνεργασίας Παραγωγών Αλμωπίας – εξάγουν μεγάλη ποσότητα λευκών σπαραγγιών, κυρίως στη Γερμανία. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι οι γαλλικές Darbella και Darlise, καθώς και οι ολλανδικές Vitalim και Terralim. Το έδαφος της περιοχής με τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες ευνοεί την παραγωγή υψηλής ποιότητας σπαραγγιών στην Ελλάδα.