Στην Χίο, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της περιοχής δημιουργεί αφηγήματα γυναικών βασισμένα σε επαγγέλματα που κυριάρχησαν στη ζωή τους, όπως της ράφτρας και της ασυρματίστριας. Κατά τη δεκαετία του 1950, πολλές γυναίκες δραστηριοποιούνταν σε αυτά τα επαγγέλματα, δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες, όπως ανέφερε η Καλλιόπη Λιαδή, μέλος της ομάδας. Η σχολή ραδιοτηλεγραφητών που λειτουργούσε από το 1958 έδωσε στις γυναίκες τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, ξεφεύγοντας από τους παραδοσιακούς ρόλους.
Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται σε αφηγήσεις που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου για την καταγραφή προσωπικών ιστοριών. Στόχος, όπως επισημαίνει η Λιαδή, είναι να καταγραφεί η «ιστορία από κάτω», δημιουργώντας έτσι μία συλλογική μνήμη πέρα από τις επίσημες πηγές. Μέλος της ομάδας, η Στέλλα Τσιροπινά, τονίζει ότι αυτές οι αφηγήσεις αναδεικνύουν τις προσπάθειες των γυναικών να αναπτύξουν τη ζωή τους, παρά τις κοινωνικές δυσκολίες.
Η κίνηση αυτή προωθεί την ανάδειξη των ιστοριών γυναικών μέσα από προσωπικά αφηγήματα και εμπειρίες, προσκαλώντας το κοινό να ακούσει αυτές τις εμπειρίες σε μια εκδήλωση στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, η δράση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της προσωπικής μαρτυρίας στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών. Η ελαφριά προσέγγιση στην ιστορία μέσω της προσωπικής διάστασης των γεγονότων διαφέρει από την παραδοσιακή «ιστορική» γραφή, δίνοντας έμφαση στην αφήγηση των εμπειριών ατόμων.