Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Χίου συγκεντρώνει και παρουσιάζει αφηγήσεις από τις ζωές γυναικών της δεκαετίας του ’50, οι οποίες δούλευαν ως ράφτρες και ασυρματίστριες. Η σχολή ραδιοτηλεγραφητών που λειτούργησε στη Χίο από το 1958 και για δέκα χρόνια επέτρεψε σε πολλές γυναίκες να ξεφύγουν από τους παραδοσιακούς ρόλους της εποχής. Η συλλογή αυτών των αφηγήσεων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια μετά από ένα σεμινάριο που επικεντρώθηκε στην καταγραφή προσωπικών εμπειριών καθημερινών ανθρώπων.
Η κ. Καλλιόπη Λιαδή, μέλος της ομάδας, σημειώνει πως στόχος της προσπάθειας είναι η καταγραφή μιας «από κάτω» ιστορίας, που θα συνεισφέρει στην δημιουργία συλλογικής μνήμης χωρίς την επίδραση επίσημων πηγών που συχνά ελέγχονται από ισχυρά συμφέροντα. Η σύνδεση της ιστορίας με προσωπικά αφηγήματα και ποιητική διάσταση δίνει μια νέα διάσταση στην κατανόηση του παρελθόντος, αν και αγγίζει περισσότερο τον χώρο της μυθοπλασίας παρά της ιστορικής ακρίβειας.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Χίο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να ακούσουν τις προσωπικές ιστορίες γυναικών σε βάθος πολλών δεκαετιών. Σύμφωνα με την Στέλλα Τσιροπινά, άλλο μέλος της ομάδας, οι γυναίκες της εποχής αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για να κατευθύνουν τις ζωές τους σε μια κοινωνία γεμάτη προκλήσεις και περιορισμούς.
Η ΕΡΤ3, πηγή αυτών των πληροφοριών, αναφέρει ότι αυτές οι προσπάθειες υπογραμμίζουν την ανεκτίμητη σημασία που έχουν οι προσωπικές μαρτυρίες για την κατανόηση της κοινωνικής ιστορίας.