Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Δρακόσπιτα: To άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο με τα πέτρινα κτίσματα της νότιας Εύβοιας
Δρακόσπιτα: To άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο με τα πέτρινα κτίσματα της νότιας Εύβοιας

Δρακόσπιτα: To άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο με τα πέτρινα κτίσματα της νότιας Εύβοιας



Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία ιδιαίτερης αισθητικής, τα οποία βρίσκονται κυρίως κοντά στα Στύρα, την Κάρυστο και την κορυφή της Όχης. Αυτά τα πέτρινα κτίσματα χρονολογούνται από την κλασική έως την πρώιμη ελληνιστική εποχή και βρίσκονταν σε χρήση μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή.

Παρά την αρχαιολογική έρευνα, η χρήση και η λειτουργία των δρακόσπιτων παραμένουν ασαφείς. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι είχαν θρησκευτική σημασία, ενώ άλλες θεωρίες προτείνουν ότι ήταν κατοικίες λατόμων, καταφύγια ή στρατιωτικά κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, υπάρχουν 23 γνωστά δρακόσπιτα στην Εύβοια, με το πιο εντυπωσιακό να βρίσκεται στην κορυφή του όρους Όχη. Τα δρακόσπιτα είναι κατασκευασμένα από τετραγωνικούς, μακρόστενους λίθους χωρίς τη χρήση συνδετικών υλικών, ενώ οι σκεπές τους είναι φτιαγμένες από τεράστιους λίθους, τοποθετημένες με τη μέθοδο της εκφορικής κατασκευής.

Ορισμένα ευρήματα, όπως οστά ζώων και θραύσματα αγγείων, υποδηλώνουν θρησκευτικές τελετές. Το δρακόσπιτο της Όχης θεωρείται ιερό του Δία και της Ήρας, αν και παλαιότερα είχε ερμηνευτεί και ως στρατιωτικό φυλάκιο.

Άλλα γνωστά δρακόσπιτα περιλαμβάνουν το Συγκρότημα στην Πάλλη-Λάκκα Στύρων και το Δρακόσπιτο Νημποριού Στύρων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής. Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζει να εξερευνά αυτά τα μοναδικά κτίσματα, προσπαθώντας να ρίξει φως στη λειτουργία και τη σημασία τους.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]