Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ακτινοθεραπεία, καθιστώντας την πιο ασφαλή και αποτελεσματική για ασθενείς με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια νοσοκομεία. Η ακτινοθεραπεία, ως βασικός πυλώνας στη θεραπεία ογκολογικών ασθενών, έχει σημειώσει πρόοδο στον τοπικό έλεγχο του καρκίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Ογκολογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και ευρεία χρήση απεικονιστικών μεθόδων, οι ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι μπορούν να σχεδιάσουν ακριβώς τον όγκο-στόχο, παρέχοντας πληροφορίες για τη δόση ακτινοβολίας που χορηγείται. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δόση στον όγκο-στόχο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους υγιείς ιστούς.
Προηγμένες τεχνικές, όπως η ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης δέσμης (IMRT), η ογκομετρικά διαμορφούμενη τοξοειδής ακτινοθεραπεία (VMAT) και η απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (IGRT), εφαρμόζονται σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα, προσφέροντας υψηλή ακρίβεια και καλύτερη προστασία του υγιούς ιστού. Επιπλέον, η τεχνική συγκράτησης της αναπνοής σε βαθιά εισπνοή (DIBH) βοηθά στη μείωση της δόσης ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά, ειδικά σε περιπτώσεις ακτινοθεραπείας αριστερού μαστού.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, η ακτινοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, μειώνοντας την τοπική υποτροπή και αυξάνοντας τη συνολική επιβίωση των ασθενών.