Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ερημώνουν χωριά στην Κεντρική Μακεδονία- Πληθυσμιακή συρρίκνωση κατά 4,6%
Ερημώνουν χωριά στην Κεντρική Μακεδονία- Πληθυσμιακή συρρίκνωση κατά 4,6%

Ερημώνουν χωριά στην Κεντρική Μακεδονία- Πληθυσμιακή συρρίκνωση κατά 4,6%



Ο πληθυσμός στην Κεντρική Μακεδονία μειώνεται συνεχώς σύμφωνα με την ΕΡΤ3, επηρεάζοντας περιοχές όπως ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, οι Σέρρες και το Κιλκίς, ιδιαίτερα δε τις παραμεθόριες περιοχές. Η Ειδομένη, που κάποτε έσφυζε από ζωή, βλέπει τώρα τις πλατείες και τους δρόμους άδειους, καθώς οι κάτοικοι μειώνονται σταθερά.

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, το 2021 υπήρχαν 219 κάτοικοι στο Σκρα, όμως πλέον είναι μόλις 96. Η Ειδομένη παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 53% την ίδια περίοδο. Στους Ευζώνους, η μείωση είναι 48.5%, ενώ στο Ειρηνικό απομένουν μόνο 42 άτομα.

Τα δεδομένα του 2023 καταδεικνύουν πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν περίπου 11.500 γεννήσεις, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 21.000, οδηγώντας σε συνολική πληθυσμιακή απώλεια 4,6%.

Ο δήμος Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση, χάνοντας το 10% των κατοίκων του. Η Νικόπολη αριθμεί τώρα μόλις 82 κάτοικους, ο Βερτίσκος 279 και ο Λοφίσκος γύρω στους 300. Η μείωση αποδίδεται στη μετακίνηση προς αστικές περιοχές, την έλλειψη εργασιακών ευκαιριών και τη γήρανση του πληθυσμού.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]