Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ηθική μελισσοκομία
Ηθική μελισσοκομία

Ηθική μελισσοκομία



Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, οι μέλισσες παράγουν μέλι πρωτίστως για την επιβίωσή τους, διατηρώντας τροφή για τις ίδιες. Στο Αιγίνιο Πιερίας, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Πιτσιακίδης, συνάντησε έναν ζευγάρι μελισσοκόμων, τον Δημήτρη Στάμου και τη Βάγια Καζαντζή, που εφαρμόζουν την «ηθική μελισσουργία». Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την πρακτική να αφήνουν μέρος του μελιού στις κηρήθρες, ώστε οι μέλισσες να έχουν αρκετή τροφή για το χειμώνα. Αντίθετα, όταν η φυσική διατροφή των μελισσών αντικαθίσταται με σιρόπια, η ποιότητα του μελιού ενδέχεται να μειώνεται.

Η προσέγγιση της ηθικής μελισσουργίας δίνει έμφαση στην αφή των μελισσών να θρέφονται με το φυσικό νέκταρ, κάτι που ενισχύει την ποιότητα του προϊόντος. Παράλληλα, επιχειρείται η αποφυγή χρήσης τεχνητών υλικών και προτιμούνται τα φυσικά υλικά για την κατασκευή κυψελών.

Η φιλοσοφία αυτή κερδίζει έδαφος στους Έλληνες μελισσοκόμους, οι οποίοι επιδιώκουν να συνδυάσουν την προστασία της μέλισσας με την παραγωγή ποιοτικώς ανώτερου μελιού, χωρίς υπερβολική εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο, η αρμονική κοινότητα των μελισσών λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει, ενώ η μελλοντική παραγωγή μελιού ενισχύεται.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]