Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ηράκλειο: Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάδειξη της ανάγκης για ασφαλή, πιστοποιημένη διατροφή χωρίς γλουτένη
Ηράκλειο: Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάδειξη της ανάγκης για ασφαλή, πιστοποιημένη διατροφή χωρίς γλουτένη

Ηράκλειο: Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάδειξη της ανάγκης για ασφαλή, πιστοποιημένη διατροφή χωρίς γλουτένη



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης πραγματοποίησε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης. Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα που αφορά τουλάχιστον το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αν και παραμένει άγνωστη σε πολλούς.

Η διευθύντρια της γαστρεντερολογικής κλινικής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, κα. Αγγελική Θεοδωροπούλου, αναφέρθηκε στη διάγνωση της ασθένειας και στη διατροφή που πρέπει να ακολουθείται. Όπως δήλωσε, η κοιλιοκάκη συνδυάζει κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το ψωμί και τα μακαρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Η γλουτένη είναι υπεύθυνη για την αφράτη μορφή του ψωμιού και η αποχή από αυτή χωρίς ιατρική ένδειξη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανισορροπίες και ψυχολογικά προβλήματα.

Η κα Θεοδωροπούλου τόνισε ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων, από γαστρεντερικά όπως διάρροια και απώλεια βάρους, μέχρι καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά ή άτυπα γενικά συμπτώματα. Συχνά δεν διαγιγνώσκεται, ιδίως στους ενήλικες, λόγω αυτών των άτυπων συμπτωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες ertflix.gr και ertecho.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η εκδήλωση φιλοδοξεί να ενισχύσει την ενημέρωση και κατανόηση του κοινού πάνω στην κοιλιοκάκη και τις επιπτώσεις της.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]