Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ιστορικού και ερευνητή Στάθη Πελαγίδη, η Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς διοργάνωσε διήμερο συμπόσιο με στόχο την ανάδειξη της εθνικής του προσφοράς και του συγγραφικού του έργου. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Γυμνάσιο της Οινόης και άνοιξαν με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Οργάνωσης Ποντίων, Ευστάθιο Αμαραντίδη, καθώς και από σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, ακαδημαϊκής και εκκλησιαστικής κοινότητας.
Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου και κρίνεται ως πολλά υποσχόμενη, ενώ υποδηλώθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα νέο θεσμό, τα «Πελαγίδια». Ακολούθησαν ομιλίες από προσωπικότητες όπως η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου Τάχου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ένα από τα κυριότερα σημεία της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Ευστάθιου Πελαγίδη, με τίτλο «Η Ζωή Εν Τάφω». Το βιβλίο καλύπτει το κενό αναφορικά με την πραγματική ζωή των 56.520 Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» συνεχίζει την προώθηση του ποντιακού πολιτισμού και την τιμή προς σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής και εθνικής ιστορίας.
Πληροφορίες από την εκδήλωση προέρχονται από την ΕΡΤ3.