Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Η «εισβολή» ξενικών ειδών αλλάζει τα είδη των ελληνικών αλιευμάτων
Η «εισβολή» ξενικών ειδών αλλάζει τα είδη των ελληνικών αλιευμάτων

Η «εισβολή» ξενικών ειδών αλλάζει τα είδη των ελληνικών αλιευμάτων



Η μετανάστευση ψαριών, ασπόνδυλων και μακροφυκών από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο είναι ένα φαινόμενο που χρονολογείται από το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ πριν από 150 χρόνια. Τα συγκεκριμένα είδη, γνωστά ως λεσεψιανοί μετανάστες από το όνομα του Φερντινάν Λεσσέψ που διεύθυνε τη διάνοιξη της διώρυγας, έχουν επεκταθεί σημαντικά στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, εκτιμάται ότι εκατοντάδες είδη έχουν μετακινηθεί σε αυτήν την περιοχή κατά την τελευταία ενάμιση αιώνα.

Εκτός από τους λεσεψιανούς μετανάστες, υπάρχουν και εισβολικά είδη που έχουν καταφθάσει μέσω των ερμάτων πλοίων από την Κεντρική Αμερική, όπως το μπλε καβούρι. Σημαντικός είναι, επίσης, ο αριθμός των οστράκων που έχουν εισβάλει, ενώ εντοπίζονται και επικίνδυνα είδη στα εισερχόμενα μακροφύκη που προκαλούν προβλήματα στα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Πολλά από αυτά τα είδη, όπως το κουνουπόψαρο και το μύδι ζέβρα, έχουν εισέλθει κατά λάθος από ενυδρεία ή έχουν μεταφερθεί για οικονομικούς λόγους και έχουν δημιουργήσει μεγάλους πληθυσμούς στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας. Οι αλλαγές αυτές στο οικοσύστημα της περιοχής είναι σημαντικές και απαιτούν την παρακολούθηση και τη διαχείριση για την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]