Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, τα νοικοκυριά δείχνουν προτίμηση στα τυποποιημένα σακουλάκια με κατεψυγμένες αγκινάρες, ενώ η φημισμένη ποικιλία από την Τήνο παραμένει σχεδόν άγνωστη σε πολλούς. Ιδιαίτερα αναγνωρισμένη είναι η «Τηνιακή» αγκινάρα, με τον Γιάννη Πόντη, παραγωγό στο νησί, να εξηγεί ότι μετά από 60 χρόνια καλλιέργειας το είδος αυτό δικαίως θεωρείται εντόπιο.
Στην Τήνο, η καλλιέργεια αγκινάρας αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς λίγοι νέοι ασχολούνται πλέον με την αγροτική ζωή, καθιστώντας τους παραγωγούς να αριθμούν μόλις 15-20 άτομα. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με ιδιαίτερες απαιτήσεις, λόγω του μωβ χρώματος του φυλλώματος και καρπού.
Η καλλιέργεια αγκινάρας επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές, με την έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσκολεύουν την παραγωγή. Ο κ. Πόντης επισημαίνει ότι οι θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 20 βαθμούς το χειμώνα προκαλούν σημαντικά προβλήματα.
Οι παραγωγοί στην Τήνο υποστηρίζονται με ενισχύσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ ετησίως για καλλιεργήσεις τουλάχιστον 0,1 εκταρίων. Συνολικά, το ποσό των ενισχύσεων που καταβλήθηκε στους καλλιεργητές στα μικρά νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 10,1 εκατομμύρια ευρώ.