Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Η συγκομιδή και η επεξεργασία της μαστίχας
Η συγκομιδή και η επεξεργασία της μαστίχας

Η συγκομιδή και η επεξεργασία της μαστίχας



Οι παραδόσεις της συγκομιδής της μαστίχας συνεχίζονται στο νησί της Χίου. Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαστίχας στην Καρδαμάδα ξεκίνησαν από το Νοέμβριο, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχίζεται καθ” όλη τη διάρκεια της συγκομιδής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, φέτος η παραγωγή της μαστίχας έχει σημειώσει μείωση κατά τουλάχιστον 38% λόγω των καιρικών συνθηκών, επηρεάζοντας και την ποιότητα του προϊόντος. Η απρόσμενη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου ήταν καταλυτική, καθώς παρέσυρε μεγάλες ποσότητες της μαστίχας πριν μπορέσουν να συλλεχθούν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες για τους παραγωγούς. Η τιμή της Α” ποιότητας μαστίχας κυμαίνεται στα 100 ευρώ το κιλό, ωστόσο η φετινή σοδειά εκτιμάται πως θα φέρει μικρά κέρδη.

Παρά τις προκλήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως επισημαίνει ο Τηλέμαχος Βασιλάκης, διευθυντής παραγωγικών μονάδων της Ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου, παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Αξιοσημείωτη είναι η στροφή νέων ανθρώπων προς την καλλιέργεια της μαστίχας και η δημιουργία νέων καλλιεργειών. Παράλληλα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση μιας νέας μονάδας που θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα συστήματα για τον καθαρισμό της μαστίχας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους εργατικών.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]