Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, παρατηρείται μείωση της όρεξης και αποφυγή κατανάλωσης τροφών με πολλά λιπαρά, μπαχαρικά και σάλτσες. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στο μεσογειακό μοντέλο και τη συνδυαστική ήπια άσκηση.
Είναι επίσης σημαντική η καθημερινή πρόσληψη υγρών, που πρέπει να υπερβαίνει τα δύο λίτρα. Η κατανάλωση αλκοόλης και υπερβολικής καφεΐνης πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ενισχύουν την αποβολή υγρών από τα νεφρά. Συνιστάται επίσης να μειωθούν τα μεγάλα γεύματα και να αντικατασταθούν από μικρότερα και περισσότερα, ενισχύοντας έτσι την ενέργεια χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός.
Σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, η οποία διοργανώνει δραστηριότητες στην πλατεία Αριστοτέλους για την προβολή της ελληνικής κουζίνας, υπάρχει ανάγκη για σωστή διατροφική εκπαίδευση, ειδικά για ηλικιωμένους. Η ένωση συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της τοπικής κουζίνας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η σεφ Κική Εμμανουηλίδου τόνισε ότι το μυστικό μιας επιτυχημένης συνταγής είναι η αγάπη και η φροντίδα, ενώ ο σεφ Μαρίνος Χονδρολίδης υπέδειξε ότι η ποιότητα των πρώτων υλών είναι κρίσιμη. Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη των γεύσεων και των προϊόντων της Μακεδονίας.