Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες για τα δύο κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας – 50.000 ευρώ εγγύηση στους δύο «αρχηγούς»
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες για τα δύο κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας – 50.000 ευρώ εγγύηση στους δύο «αρχηγούς»

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες για τα δύο κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας – 50.000 ευρώ εγγύηση στους δύο «αρχηγούς»



Μετά τις απολογίες τους ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας, οι 39 συλληφθέντες λόγω της υποθέσεως των δύο κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ΕΛ.ΑΣ. Η διαδικασία των απολογιών διήρκεσε τέσσερις ημέρες, με τους κατηγορουμένους να προσέρχονται σε ομάδες.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο άτομα που θεωρούνται οι φερόμενοι «αρχηγοί» των κυκλωμάτων, στους οποίους, πέραν των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ στον καθένα. Οι δράστες φέρεται να αγόραζαν αρχαιότητες από λαθρανασκαφές, τις οποίες εξήγαγαν στο εξωτερικό και πωλούσαν σε οίκους δημοπρασιών.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών από τον Οκτώβριο του 2023, οι συνομιλίες των εμπλεκομένων χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για την παράνομη δραστηριότητά τους. Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης ένας αρχαιοφύλακας και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ ένας οδηγός φορτηγού κατηγορείται για μεταφορά αρχαίων νομισμάτων στη Γερμανία.

Κατά τις έρευνες, κατασχέθηκαν 1.800 αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων 800 βρέθηκαν στη Γερμανία. Τα κατασχεθέντα περιλαμβάνουν νομίσματα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για αξιολόγηση της αρχαιολογικής τους αξίας.

Όσοι απολογήθηκαν αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ασχολούνταν με συλλεκτικά νομίσματα και νόμιμες δημοπρασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]