Επιστήμονες από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης, το οποίο καταγράφει το πέταγμα των κουνουπιών και μετρά τον πληθυσμό τους. Το σύστημα αυτό έχει στόχο τη βελτίωση του προγραμματισμού ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Με τη βοήθεια ενός απλού φωτοβολταϊκού, η συσκευή λειτουργεί με ενεργειακή αυτονομία, ενώ η μετάδοση δεδομένων πραγματοποιείται μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας αντικειμενική καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.
Η συνεργασία για την ανάπτυξη του συστήματος έγινε με την εταιρεία Οικοανάπτυξη ΑΕ και περιλαμβάνει το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης μαζί με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Συστημάτων Αυτοματοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης, Σπύρος Μουρελάτος, ανέφερε ότι η τεχνολογία, στην οποία βασίζεται το σύστημα, είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), το οποίο εξελίσσεται ραγδαία. Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή ήταν ενθαρρυντικά και το σύστημα έδειξε υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις, ενώ φέτος αναμένεται η τοποθέτηση πενήντα μετρητών σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το σύστημα εκτός από την καταγραφή των κουνουπιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα έντομα, επιβλαβή για την αγροτική παραγωγή. Η τεχνολογία επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό ψεκασμών και την πρόβλεψη των τάσεων διαμόρφωσης των πληθυσμών των κουνουπιών. Στο μεταξύ, έργα καταπολέμησης κουνουπιών με προνυμφοκτονίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω συνεργασίας με ιδιοκτήτες ορνιθώνων.