Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Θεσσαλονίκη: Καινοτόμο τυρί από τυρόγαλα και αιθέρια έλαια παρουσιάζεται σε ημερίδα στο ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη: Καινοτόμο τυρί από τυρόγαλα και αιθέρια έλαια παρουσιάζεται σε ημερίδα στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Καινοτόμο τυρί από τυρόγαλα και αιθέρια έλαια παρουσιάζεται σε ημερίδα στο ΑΠΘ



Στην τελική φάση βρίσκεται το ερευνητικό έργο WHEYROMATIC, που θα ολοκληρωθεί με μια ενημερωτική ημερίδα στις 14 Μαΐου 2025, στο Αμφιθέατρο του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, όπως αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2023, έχει στόχο την ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά που προέρχονται από τυρόγαλα. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ελληνικού κράτους.

Το WHEYROMATIC αποσκοπεί στην καινοτόμο αξιοποίηση του τυρογάλακτος, ενισχύοντας τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των προϊόντων, με στόχο την αύξηση της διατροφικής τους αξίας και της διάρκειας ζωής. Οι δραστηριότητες του έργου επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και περιλαμβάνουν τη συνεργασία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων του έργου, σημαντική θεωρείται η μετατροπή του τυρογάλακτος από περιβαλλοντικό φορτίο σε πηγή διατροφικού πλούτου, παρέχοντας παράλληλα ώθηση στην τοπική αγροτική οικονομία και δημιουργώντας νέες δυνατότητες εξαγωγών. Η ημερίδα στοχεύει σε επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρηματίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην αγροδιατροφή και στη γαλακτοβιομηχανία. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο παρέχονται στην ιστοσελίδα του WHEYROMATIC.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]