Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία αποτελεί ένα αυτοοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα που περιλαμβάνει συμμετοχές από περισσότερες από 70 πόλεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008, συνοδευόμενη από συναυλίες, δρώμενα και παράλληλες εκδηλώσεις.
Ο στόχος της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, η ενθάρρυνση της ήπιας κινητικότητας και η αντίθεση στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και στη ρύπανση που αυτό προκαλεί. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η εκδήλωση προάγει την απομάκρυνση από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθώντας την οικολογία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Οι συμμετέχοντες διεκδικούν την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, καθώς και την ισότητα και τη διαφορετικότητα. Επιπλέον, προωθούν την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού σώματος χωρίς διακρίσεις.
Η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 στη Θεσσαλονίκη, με τη συγκέντρωση να πραγματοποιείται στο Πάρκο ΧΑΝΘ (Ξαρχάκος) στις 19:00, ενώ το bodypainting θα ξεκινήσει στις 17:00. Στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν προβολές στο στέκι Infolibre.
Οι πληροφορίες είναι σύμφωνα με την ΕΡΤ3.