Εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ) ζήτησαν την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην πιλοτική εφαρμογή ενός νέου τρόπου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, οι εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι η προϋπόθεση συγκέντρωσης 175 ενσήμων σε δεκατετράμηνη βάση, όπως ορίζεται στην απόφαση, καθιστά πρακτικά αδύνατη την επιδότησή τους λόγω της συχνά σύντομης διάρκειας των συμβάσεων στον κλάδο τους. Πολλοί εκπαιδευτικοί εργάζονται με συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την συγκέντρωση των απαιτούμενων ενσήμων.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΘ, Κυριάκος Ανδρεώτης, ανέφερε ότι οι νέες προϋποθέσεις καθιστούν αδύνατη την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ενδιάμεσους μήνες για περίπου 100.000 εργαζόμενους. Ο αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαγιάννης σημείωσε πως θα απαιτούνται 9 με 10 μήνες εργασίας για να υπάρχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για ταμείο ανεργίας.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, υποστήριξε τη θέση του ΣΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι οι πόροι του ταμείου ανεργίας προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.