Το έργο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α.» αξιοποιεί τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, ενός φυτού με υψηλή διατροφική αξία και σημαντική θέση στην αγροδιατροφή. Το έργο υλοποιείται από τον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αναστάσιου Μιχαηλίδη. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το πρόγραμμα με τίτλο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α. – Πιλοτική καλλιέργεια πέντε ποικιλιών ιπποφαούς (Hippophae L.)» χρησιμοποιεί τη γεωργία ακριβείας για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος: γιαούρτι βιολειτουργικής δράσης εμπλουτισμένο με ιπποφαές, το οποίο στοχεύει να συνδυάσει υψηλή διατροφική αξία με πρότυπα υγιεινής διατροφής. Συμμετέχουν, εκτός από το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρεία και καλλιεργητές.
Το ιπποφαές θεωρείται υπερτροφή λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Παρά τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα, οι καλλιεργητές συναντούν δυσκολίες λόγω της εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών του εδάφους, η οποία συχνά οδηγεί σε αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων με περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω της γεωργίας ακριβείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως εξειδικευμένοι αισθητήρες που παρακολουθούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του εδάφους. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.ertnews.gr.