Φωτογραφίες από την 8η Περιβαλλοντική απόΔραση στη Χάλκη αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος με τα θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύτηκαν στον βυθό τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου από δέκα εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης «Πλέουμε Μαζί», σύμφωνα με την ΕΡΤ3.
Κατά την επιχείρηση, ανασύρθηκαν από τον βυθό πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα, μπουκάλια, κεραμικά, και παλιά αλουμινένια κουτάκια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο σημείο μεταφόρτωσης. Από εκεί θα οδηγηθούν στη Ρόδο για ανακύκλωση, όπως γίνεται με τα απορρίμματα της Χάλκης.
Ο Βασίλης Ρουσσάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χάλκης, ανέφερε ότι δεν αναμένεται άλλη παρέμβαση εάν δεν εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός όγκος απορριμμάτων στον βυθό. Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού φαίνεται να έχει οδηγήσει σε αλλαγή των παλιών νοοτροπιών περί θάλασσας ως αποθήκη σκουπιδιών.