Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Καινοτόμες τεχνολογίες στην καλλιέργεια μούρων ιπποφαούς για την παραγωγή μπαρών υψηλής διατροφικής αξίας από το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ
Καινοτόμες τεχνολογίες στην καλλιέργεια μούρων ιπποφαούς για την παραγωγή μπαρών υψηλής διατροφικής αξίας από το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ

Καινοτόμες τεχνολογίες στην καλλιέργεια μούρων ιπποφαούς για την παραγωγή μπαρών υψηλής διατροφικής αξίας από το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ



Το Τμήμα Γεωπονίας του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης συντονίζει το εθνικό έργο «ΣΑ.ΚΑ.Μ.Ι.», που αποσκοπεί στην εφαρμογή γεωργίας ακριβείας για την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.

Το ιπποφαές αναγνωρίζεται για τα θρεπτικά του οφέλη, όμως οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της εξάντλησης των εδαφικών συστατικών, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρήση χημικών λιπασμάτων. Αυτή η πρακτική έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και στην οικονομική απόδοση των καλλιεργειών.

Το έργο «ΣΑ.ΚΑ.Μ.Ι.» εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής, όπως αισθητήρες εδάφους και ειδοποιήσεις SMS, με στόχο την άμεση πληροφόρηση για ανάγκες άρδευσης και λίπανσης. Οι βελτιώσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν τις αποδόσεις με λιγότερες εισροές, ενώ παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως μπάρα δημητριακών με ιπποφαές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, οι συνεργάτες του προγράμματος περιλαμβάνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ελληνικές εταιρείες και παραγωγούς. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]