Στην Καληράχη Γρεβενών, η καλλιέργεια της λεβάντας αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της τοπικής γεωργίας, προσφέροντας μια εντυπωσιακή αισθητική. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Βάσω Κυρατζή, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια του φυτού, η τιμή της λεβάντας έχει μειωθεί και οι αγορές είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να πρέπει να στραφεί προς τη μεταποίηση για να δημιουργήσει νέα προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η επιχείρησή της παράγει τώρα προϊόντα όπως λουκούμι με άρωμα λεβάντας, τσάι, λικέρ, σοκολάτα, μέλι και σαπούνια. Η μεταποίηση αποτελεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις της καλλιέργειας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στο βασικό προϊόν.
Οι πληροφορίες παρέχονται στο πλαίσιο της εκπομπής «Περίμετρος» από την ΕΡΤ3, με ρεπορτάζ του Μάκη Νασιάδη. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα μπορούν να βρεθούν στις πλατφόρμες ertflix.gr και ertecho.gr.