Στην Καστοριά, το ζήτημα της ασφαλείας των ζώων στην παραλίμνια περιοχή έχει αναδειχθεί, καθώς οδηγική συμπεριφορά παραβιάζει συχνά τα όρια ταχύτητας, με τραγικές συνέπειες για την τοπική άγρια ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, στην λεωφόρο των «Κύκνων» έχουν σημειωθεί περιστατικά, όπου δύο πτηνά χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να χάσει τη ζωή του.
Η περιοχή γειτνιάζει με τη λίμνη και συγκεντρώνει διάφορα ζώα, μεταξύ αυτών χήνες και βίδρες, που κινδυνεύουν όταν διασχίζουν τον δρόμο, καθώς συχνά οι οδηγοί υπερβαίνουν το όριο των 40 χλμ./ώρα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος περίθαλψης της τοπικής εταιρείας περιβάλλοντος, ανέφερε ότι το όριο ταχύτητας σχεδιάζεται να μειωθεί περαιτέρω στα 30 χλμ./ώρα για να προστατευθεί η άγρια ζωή.
Τα περιστατικά χτυπημένων ζώων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με την ευθύνη να βαραίνει κυρίως τους οδηγούς, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις για χαμηλές ταχύτητες σε αυτή την οικολογικά ευαίσθητη ζώνη. Οι προειδοποιητικές πινακίδες στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους οδηγούς, υπενθυμίζοντάς τους την ανάγκη για προσοχή στην προστασία της άγριας ζωής.