Στο Καστράκι, κοντά στην Καλαμπάκα και στο δρόμο προς τα Μετέωρα, αναβιώνει κάθε χρόνο ένα ιδιαίτερο έθιμο κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Το χωριό Καστράκι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων στην Θεσσαλία, δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από Ηπειρώτες που κατέφυγαν εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, το έθιμο αφορά το κρέμασμα μαντηλιών στην ερειπωμένη σκήτη του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, που βρίσκεται σε ένα κοίλωμα του βράχου Άγιο Πνεύμα, περίπου 40 μέτρα από το έδαφος, με κατεύθυνση προς το Καστράκι. Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου συνήθως εορτάζεται στις 23 Απριλίου, αλλά η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, με θρύλους που αφηγούνται περιστατικά θαυματουργών επεμβάσεων του Αγίου. Κάθε χρόνο, πιστοί ανεβαίνουν στον βράχο για να κρεμάσουν τα μαντήλια ως τάματα και να κατεβάσουν τα μαντήλια της προηγούμενης χρονιάς, που δίνονται ως φυλακτό στους επισκέπτες.
Σήμερα σώζονται μερικά ερείπια και μια βραχογραφία του Παντοκράτορα στη σκήτη, ενώ το εξωκλήσι του Αγίου είναι χτισμένο κάτω από τον βράχο. Παράδοση και πίστη συνδυάζονται σε αυτήν την ετήσια αναβίωση του εθίμου, που προσελκύει πολλούς προσκυνητές στην περιοχή κάθε χρόνο.