Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι ή μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από μελέτες του ΕΚΠΑ για τις περιοχές με πιθανότητα τσουνάμι. Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με περίπου 23.000 σεισμικές δονήσεις, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένα τσουνάμι θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από έναν ισχυρό σεισμό άνω των 5,5 ή 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στην περιοχή κυμάνθηκαν από 1 έως 5,3 Ρίχτερ, γεγονός που δεν μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι. Παρόλο που οι σεισμοί δημιούργησαν ανησυχία, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης νέου σεισμού είναι παρόμοιες με αυτές πριν από τις 1 Φεβρουαρίου και η δύσκολη περίοδος έχει περάσει.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την παρακολούθηση των σεισμικών φαινομένων. Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά είναι πλήρως εξοπλισμένα με σεισμογράφους και άλλα όργανα. Ακόμη σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από τη σεισμική δραστηριότητα θα πρέπει να εξεταστούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κατασκευές που δεν πληρούν τους όρους δόμησης, τονίζοντας ότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος.