Οι μελιτζάνες Λαγκαδά, αγαπημένο προϊόν των κατοίκων της Μακεδονίας, απέκτησαν νέο πιστοποιητικό γεύσης και ξεκινούν τη διαδρομή τους ως έτοιμο προμαγειρεμένο γεύμα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, ο δημοσιογράφος Νίκος Πιτσιακίδης εξετάζει τις νέες διατροφικές τάσεις που βασίζονται σε παραδοσιακά προϊόντα.
Η ιδέα ανήκει στο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως αναφέρει ο Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα. Αυτό το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στοχεύει στην προώθηση παραδοσιακών πιάτων της μακεδονικής κουζίνας. Το προμαγειρεμένο γεύμα περιλαμβάνει μελιτζάνα, φέτα και ντομάτα.
Από 125 συνταγές, επελέγησαν επτά για την προώθησή τους ως παραδοσιακά πιάτα. Η μελιτζάνα «αλά ελληνικά» είναι μια από αυτές και ο φάκελος για το ΕΠΙΠ έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Άγγελος Δερέτζης, πρόεδρος του σωματείου λαϊκών αγορών, επισημαίνει την επιθυμία της ομοσπονδίας να πιστοποιήσει και να εξάγει τα ελληνικά προϊόντα. Τα προϊόντα, όπως μελιτζάνες, ντομάτες και φέτα, προέρχονται από την περιοχή της Δορκάδος και, λόγω εποχής, ο εφοδιασμός ενισχύεται από την Κρήτη.
Η αγορά έτοιμων γευμάτων αυξάνεται, αντανακλώντας τις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Άτομα που ζουν μόνα ή εργαζόμενοι που δεν έχουν χρόνο για μαγείρεμα, υιοθετούν νέες συνήθειες στη διατροφή. Τα ιδιότυπα προϊόντα μπορούν να παραχθούν σε όλη την Ελλάδα, με τη συνταγή να διατηρεί την τοπική ταυτότητα, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αντίθετα από τα προϊόντα ΠΟΠ.