Από τον Λευκώνα Σερρών ξεκινά ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι που συνδυάζει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης αναδεικνύει τα ακούσματα εμπνευσμένα από τη συγκλονιστική ιστορία της Οδύσσειας, η οποία παρουσιάζεται με όργανα που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με αρχαίες αναφορές.
Ο Παντελής Παυλίδης, συνθέτης και λυράρης, εξηγεί πως κατασκεύασε μια αρχαία λύρα βασισμένος σε αρχαιολογικές απεικονίσεις και κείμενα. Το έργο συνοδεύεται από παραδοσιακή ελληνική μουσική, αναπαριστώντας την εμπειρία των αρχαίων ραψωδών. Ο κ. Παυλίδης έχει μελοποιήσει την Α” ραψωδία της Οδύσσειας, εστιάζοντας στην ποιητική δημιουργία του Ομήρου και άλλων αρχαίων ποιητών.
Η καλλιτεχνική του δουλειά επεκτείνεται και σε άλλες διασκευές όπως οι «Βάκχες» του Αριστοφάνη, που έχουν ήδη παρουσιαστεί με χορευτές από το Ναϊρόμπι. Ο κ. Παυλίδης επιθυμεί να παρουσιάσει το μελοποιημένο έργο της Οδύσσειας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης το 2026.