Σε έναν μικρό οικισμό του Κιλκίς, το Δαφνοχώρι, η ιστορία της αναγέννησης της γης καταγράφεται με βιώματα και προσπάθεια. Η ΕΡΤ3 μεταδίδει ότι ο Στέλιος Κουσιδώνης, τεχνολόγος τροφίμων, επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία. Μαζί με τη σύζυγό του, ανέλαβαν την καλλιέργεια και αναβίωση τριγύρω εδαφών, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους ντόπιους ως μη παραγωγικά.
Ο κ. Κουσιδώνης καλλιεργεί πλέον πάνω από 70 στρέμματα ελαιώνων με την ποικιλία “αρμπεκίνα” από την Καταλονία, αναγνωρισμένη για την ανθεκτικότητά της σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και παράσιτα. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις από μερικούς συγχωριανούς, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, η επιτυχία του καλλιεργητικού πλάνου άλλαξε τις απόψεις. Με την υπομονή και επιμονή του ζευγαριού, οι κάτοικοι πλέον αναδεικνύουν και αξιοποιούν τα εγκαταλειμμένα χωράφια τους, ενσωματώνοντας την “αρμπεκίνα” στις καλλιέργειές τους.
Ο κ. Κουσιδώνης δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να μεταδώσει τη γνώση που έχει αποκτηθεί σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν σε παρόμοιες καλλιέργειες, ενισχύοντας έτσι την τοπική αγροτική ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτόν, η μικρή κοινότητα του Δαφνοχωρίου βλέπει μια νέα ελπίδα για τοπική οικονομική άνθηση και ενδυνάμωση.