Η 25η Μαρτίου είναι μια σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, καθώς συνδυάζει τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 με τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται από παρελάσεις και διάφορες εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται από την ΕΡΤ3. Σημαντικό κομμάτι του εορτασμού αποτελεί η παράδοση της ελληνικής κουζίνας, και συγκεκριμένα, η κατανάλωση του μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Τόσο στα σπίτια όσο και στις ταβέρνες, το γεύμα αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
Οι τιμές του μπακαλιάρου ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την προέλευσή του, κυμαινόμενες από 8 έως 24 ευρώ. Στη Χαλκιδική, η ζήτηση για τραπέζια είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι κρατήσεις φτάνουν το 100%, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3.
Η προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου περιλαμβάνει μούλιασμα σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου να απομακρυνθεί το περιττό αλάτι. Στη συνέχεια, κόβεται σε κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται σε κουρκούτι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα. Συνοδεύεται με σκορδαλιά, μια αλοιφή με συστατικά όπως σκόρδο, πατάτα ή ψωμί, λάδι και ξίδι.
Ιδιαίτερες τεχνικές στο τηγάνισμα του μπακαλιάρου ακολουθούν οι νοικοκυρές στο Διδυμότειχο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 από τους Φαίδωνα Τομόσογλου, Φρόσω Βάρβαρα και Μαρία Μανάκα.