Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Νάξος: Γραβιέρα, Αρσενικό και πατάτα αποτελούν τα επιτυχημένα προϊόντα του νησιού
Νάξος: Γραβιέρα, Αρσενικό και πατάτα αποτελούν τα επιτυχημένα προϊόντα του νησιού

Νάξος: Γραβιέρα, Αρσενικό και πατάτα αποτελούν τα επιτυχημένα προϊόντα του νησιού



Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με βάση πληροφορίες από την ΕΡΤ3, ξεκίνησε το 1926 με τη συμμετοχή λίγων πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών. Στόχος της ήταν η εξυπηρέτηση των μελών και η τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, ο αριθμός των συνεταιρισμών αυξήθηκε, και το 1955, ορισμένοι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να παράξουν δικό τους τυρί, με αποτέλεσμα την δημιουργία της γνωστής σήμερα Γραβιέρας Νάξου, η οποία πιστοποιήθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996.

Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Α.Σ. Νάξου πιστοποίησε και την πατάτα Νάξου ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Το 2014, η Ένωση μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, και αυτή τη στιγμή απασχολεί 135 μόνιμους και περίπου 40 εποχικούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Δημήτρη Καπούνη, η ΕΑΣ Νάξου παράγει ετησίως 1250 τόνους γραβιέρας και 250 τόνους άλλων τυριών. Η εταιρεία έχει επενδύσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σύγχρονου τυροκομείου στην Ελλάδα και σχεδιάζει επιπλέον ένα νέο τυροκομείο για την παραγωγή αποκλειστικά του ΠΟΠ αρσενικού Νάξου. Η ετήσια παραγωγή πατάτας ανέρχεται στους 6000 τόνους, οι οποίοι διατίθενται μόνο εντός Ελλάδας.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]