Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου και θα παρουσιάσει 261 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Η φετινή διοργάνωση θα καταπιαστεί με θέματα της επικαιρότητας, προσωπικές ιστορίες, και την αξία της τέχνης. Τα διαγωνιστικά τμήματα περιλαμβάνουν 30 ταινίες, ενώ το ντοκιμαντέρ που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο θα προκριθεί για τα Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη και την Ελλάδα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Νικολά Φιλιμπέρ και η Λόρεν Γκρίνφιλντ θα είναι καλεσμένοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η ομάδα του Φεστιβάλ υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης σε μια εποχή αμφισβήτησης θεμελιωδών αρχών του πολιτισμού, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία. Το Φεστιβάλ αποσκοπεί να υπενθυμίσει τη δύναμη της αλήθειας μέσω του ντοκιμαντέρ, καθώς η τέχνη θεωρείται ένα ισχυρό όπλο της Δημοκρατίας.