Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στον νομό Χαλκιδικής βρίσκονται σε στάση αναμονής εξαιτίας των πρόσφατων ανακοινώσεων για την επιβολή δασμών από την Αμερική. Η φέτα, η ελιά και το ελαιόλαδο, που εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες στην Αμερική, ενδέχεται να επηρεαστούν άμεσα από αυτή την εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, οι εκπρόσωποι των τυροκομικών επιχειρήσεων προβληματίζονται, καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τις εξαγωγικές αγορές τους. Υπάρχει επίσης ανησυχία από τους κτηνοτρόφους, που φοβούνται ότι θα αυξηθεί η πίεση προς αυτούς για μείωση της τιμής στο γάλα. Επί του παρόντος, η τιμή για 1 λίτρο κατσικίσιο γάλα ανέρχεται στα 92 λεπτά, ενώ πέρυσι ήταν στο 1 ευρώ.
Οι μεταποιητικές εταιρείες ελιών στον νομό Χαλκιδικής αναμένουν εξελίξεις για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις. Ορισμένες εταιρείες εξάγουν μεγάλες ποσότητες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναζητούν νέες αγορές για τις εξαγωγές τους. Υπάρχουν ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς χώρες όπως η Τυνησία και η Τουρκία απολαμβάνουν μειωμένους δασμούς σε αυτόν τον τομέα.
Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε ρεπορτάζ της Χριστίνας Τοπούζη για την ΕΡΤ3.