Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, παρέχοντας μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με μια νόσο που αποτελεί βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παρά τα δυσμενή στατιστικά, το μέλλον για την αντιμετώπιση του καρκίνου φαίνεται αισιόδοξο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η εκπομπή «Τριτολογίες» επικεντρώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, φιλοξενώντας ειδικούς στον τομέα. Οι καλεσμένοι ήταν ο Αναστάσιος Μπούτης, διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» και η Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. στην αιματολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου. Συζήτησαν για τις σύγχρονες θεραπείες και το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.
Η κα. Κατωδρύτου ανέφερε ότι οι αιματολογικές κακοήθειες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10-15% του συνόλου των κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων νόσων όπως το πολλαπλό μυέλωμα και η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Παρόλο που αυτές οι νόσοι δεν θεωρούνται πλήρως ιάσιμες, παρατηρείται σημαντική πρόοδος στις θεραπείες, βελτιώνοντας την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ασθενών.
Ο κ. Μπούτης σχολίασε το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, όπως η πρόληψη, με προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ανέφερε ότι η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αποτέλεσε κοινωνικό μήνυμα, ενώ η εξέλιξη της Ντόρας Μπακογιάννη με το πολλαπλό μυέλωμα αύξησε την ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο νόσημα.
Η Φρόσω Βαρβάρα επισήμανε τη σημασία του έργου του νοσοκομείου «Θεαγένειο» και των προσπαθειών για προσυμπτωματικό έλεγχο στην Ελλάδα, ενώ το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα μέσω της διαφοράς μας.
Πηγή ενημέρωσης: ΕΡΤ3.