Στην Πάτμο, οι πασχαλινές παραδόσεις περιλαμβάνουν την παρασκευή μιας ιδιαίτερης πίτας, η οποία θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού. Σύμφωνα με τον Αριστείδη Μιαούλη, παλιότερα η διαδικασία παρασκευής του ζυμαριού ήταν υπόθεση των ανδρών. Σήμερα, την αναλαμβάνουν οι γυναίκες, διατηρώντας πιστά τις παραδοσιακές μεθόδους.
Αυτή η πίτα παραμένει δημοφιλής στο νησί και πολλοί επισκέπτες την αγοράζουν ως σουβενίρ κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών. Η ΕΡΤ3 μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» παρουσίασε τον τρόπο παρασκευής αυτής της πίτας, καθώς και του παραδοσιακού εδέσματος που ονομάζεται «κροκόδειλος».