Η εορτή του Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης, καθώς σηματοδοτεί την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι παραδόσεις που συνδέονται με αυτή τη γιορτή αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Σαρακοστή μέχρι την ανάμνηση του Θείου Δράματος. Το Πάσχα, ως κινητή εορτή, υπολογίζεται με βάση την εαρινή ισημερία και το πασχάλιο, κι έτσι η ημερομηνία της διαφέρει κάθε χρόνο.
Το 2025, η Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει στις 14 Απριλίου και το Πάσχα θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, αυτή τη χρονιά η ημερομηνία του Πάσχα συμπίπτει για τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς, όπως είχε συμβεί και το 2017.
Η διαφορά στις ημερομηνίες του Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών προέρχεται κυρίως από τη χρήση διαφορετικών ημερολογίων και αστρολογικών υπολογισμών. Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο και γιόρταζαν το Πάσχα την 14η του μήνα Νισάν, που συνέπιπτε με την πρώτη εαρινή πανσέληνο. Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες είχαν διαφορετικές πρακτικές στον εορτασμό του Πάσχα, που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.Χ. να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την Πασχαλινή Πανσέληνο.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε θέσει ο Ιούλιος Καίσαρας, είχε μικρή απόκλιση σε σχέση με το πραγματικό ηλιακό έτος. Το 1582, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εισήχθη από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ για να διορθώσει αυτές τις αποκλίσεις. Η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχισε να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη και το Μετωνικό Κύκλο για τον υπολογισμό των πανσελήνων.
Οι Καθολικοί τηρούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα οι ημερομηνίες του Πάσχα να διαφέρουν. Στον 21ο αιώνα, το Πάσχα των Ορθόδοξων μπορεί να πέσει από τις 4 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, ενώ το καθολικό από 22 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου. Τα επόμενα κοινά Πάσχα θα είναι τα έτη 2028, 2031, 2034 και σε άλλες συνολικά 31 φορές κατά τον 21ο αιώνα. Μετά το 2700, οι δύο εκκλησίες δεν θα έχουν κοινή ημερομηνία Πάσχα λόγω των αστρονομικών αποκλίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, φέτος η κοινή ημερομηνία του Πάσχα προκύπτει καθώς η γρηγοριανή και η ιουλιανή πανσέληνος πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα.