Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τον ύπνο, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Η διαδικασία αυτή αλλάζει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο εγρήγορσης και ύπνου βάσει του ηλιακού φωτός. Συγκεκριμένα, λιγότερη μελατονίνη παράγεται στο φως, καθυστερώντας την έλευση του ύπνου.
Η Νατάσσα Γιαννακάκη, σύμβουλος ύπνου για παιδιά και ενηλίκους, ανέφερε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 40 λεπτά λιγότερο τη Δευτέρα μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα, με συνέπειες να προκαλούνται από αυτήν την προσαρμογή. Παρά το γεγονός ότι το ημερήσιο ή εργασιακό πρόγραμμα δεν αλλάζει, το βιολογικό ρολόι του οργανισμού αντιμετωπίζει την αλλαγή σαν ξύπνημα μία ώρα νωρίτερα, επηρεάζοντας τη ρουτίνα ύπνου και μειώνοντας την ξεκούραση.
Η προσαρμογή του οργανισμού μπορεί να συνοδευτεί από συμπτώματα όπως δυσκολία στον νυχτερινό ύπνο, αίσθημα “τζετ λαγκ”, κόπωση και κούραση, που μπορούν να μειώσουν την ενεργητικότητα, να αυξήσουν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιφέρουν ευερεθιστότητα, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, καθώς και μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση.