Η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας, καθώς καταγράφεται συνεχής σειρά σεισμών τις τελευταίες ημέρες. Το Σάββατο το πρωί 8 Φεβρουαρίου 2025, η περιοχή δέχθηκε πέντε σεισμούς μέσα σε 40 λεπτά, με τους μεγαλύτερους να φτάνουν μέχρι και τα 4,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αμοργό, σε αποστάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 16 και 26 χιλιόμετρα από την Αρκεσίνη.
Οι αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν σήμερα για την εκτίμηση της σεισμικής κατάστασης και την παρακολούθηση του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
Σύμφωνα με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η πιθανότητα ενός σεισμικού σμήνους παραμένει ανοικτή, καθώς από τον Ιούνιο του 2024 έχουν εντοπιστεί πάνω από 1600 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Κολούμπο. Από τις 26 Ιανουαρίου 2025, η σεισμική δραστηριότητα είχε νέα έξαρση με περισσότερους από 2500 σεισμούς μέσα σε λίγες ημέρες, με τη μέγιστη καταγραμμένη ένταση να είναι 5,0 Ρίχτερ.
Τα δεδομένα του ΕΚΠΑ υποδεικνύουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στις 2 Φεβρουαρίου σηματοδότησε αυξημένο αριθμό μεγάλων σεισμών, με αυξομείωση της σεισμικότητας τις επόμενες ημέρες. Οι επιστήμονες παρατηρούν τη δυνατότητα ενδεχόμενης μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης, αν και έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κύριος σεισμός.
Για τη διασφάλιση της παρακολούθησης, στο πλαίσιο της εντατικής παρατήρησης των σεισμικών γεγονότων, προγραμματίζεται η ενίσχυση των τοπικών σεισμογραφικών σταθμών. Επιπλέον, τα μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ πρόκειται να μεταβούν στην περιοχή για εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού.
Βάσει των πληροφοριών από το Newsit.gr, οι κίνδυνοι παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς προετοιμάζονται για ενδεχόμενα επιχειρησιακά μέτρα.