Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστά ως τα δάση των ελληνικών θαλασσών, αποτελούν κρίσιμο στοιχείο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Αυτά τα υποθαλάσσια λιβάδια φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 είδη πανίδας και χλωρίδας, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και παράγουν οξυγόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3.
Η Ποσειδωνία έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μεγάλα ποσά μικροπλαστικών και λειτουργεί ως φυσικός φράχτης για την προστασία των παραλιών από διάβρωση, παρέχοντας καθαρά νερά όπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Ωστόσο, τα λιβάδια αυτά αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως καταστροφή από βαριά συρόμενα εργαλεία.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, επισήμανε ότι έχουν επισκεφθεί επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου για να μελετήσουν τα σπάνια αυτά οικοσυστήματα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, ειδικότερα στην περιοχή των Φούρνων.
Ο κ. Τσιμπίδης τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με τον τοπικό Δήμο και το Υπουργείο προκειμένου να θεσμοθετηθεί η προστασία της περιοχής και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες ζημιές. Η Ποσειδωνία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μεσογειακού περιβάλλοντος και στην προστασία της ακτογραμμής, κάτι που χρειάζεται να αναγνωριστεί για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που καταγράφηκαν σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.