Η Αθήνα θεωρείται μια πόλη ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στην «Financial Times», όπως αναφέρει το Newsit.gr. Στην έρευνα αυτή αναδεικνύεται ότι οι συνθήκες στη πόλη μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη πυρκαγιά, παρόμοια με αυτές που αντιμετωπίζει το Λος Άντζελες, λόγω της υπερβολικής ζέστης, των ισχυρών ανέμων, και της ανεπτυγμένης βλάστησης.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποθέτει ότι ο Υμηττός μπορεί να είναι το επίκεντρο της επόμενης μεγάλης πυρκαγιάς. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το βουνό, με τα πευκοδάση και μοναστήρια του, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε πυρκαγιές, ειδικά αν συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
Παρά τη φυσική προστασία του Υμηττού, οι πιθανότητες μιας μεγάλης πυρκαγιάς είναι αυξημένες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Οι επιστήμονες που μελετούν τις συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε τον Βαρνάβα τονίζεται ότι, για πρώτη φορά, μια πυρκαγιά έφτασε τόσο κοντά σε αστικό ιστό της Αττικής.
Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής στη London School of Economics, επισημαίνει ότι ένας βασικός παράγοντας για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι οι άνεμοι. Με το 2025 να προβλέπεται ως ένα από τα θερμότερα έτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα.
Χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπει ότι, χωρίς ουσιαστική μείωση των εκπομπών, η Αθήνα μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 40 επιπλέον ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35°C κάθε χρόνο μέχρι το 2050.
Η περιβαλλοντική και γεωγραφική κατάσταση της Αθήνας καθιστά την πόλη εξαιρετικά ευάλωτη στις πυρκαγιές, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα «καύσιμα» και τις καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων.
Η αύξηση της αστικής ανάπτυξης κοντά σε δασικές περιοχές δημιουργεί επιπλέον εστίες πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι μειωμένες αγροτικές δραστηριότητες έχουν ενισχύσει την ανάπτυξη θαμνώδους βλάστησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Οι συνέπειες των πυρκαγιών δεν περιορίζονται μόνο στην καταστροφή των δασών αλλά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις, όπως πλημμύρες, τονίζει ο Μιχάλης Διακάκης, ειδικός σε κλιματικές καταστροφές.
Η πληροφορίες βασίζονται σε δημοσίευμα του Newsit.gr.