Στο μικροσκόπιο των ερευνητών και σε δοκιμές γεύσης θα βρεθούν σύντομα τα πράσα Δωροθέας και οι πιπεριές Αλμωπίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Επιστήμονες πρόκειται να αναλύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων με μοριακές μεθόδους, ενώ οι γευσιγνώστες θα αξιολογήσουν γεύση, άρωμα και χρώμα, με στόχο την αναγνώρισή τους ως προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. Αυτό το έργο, με τίτλο «GrEaTest – Veggies», θα πραγματοποιηθεί μέσω σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».
Η κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Αλίκη Ξανθοπούλου, δήλωσε ότι στόχος του έργου είναι η γενετική καθαρότητα και διαφοροποίηση των τοπικών ποικιλιών, προκειμένου να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ποικιλιών. Έτσι, οι νέες ποικιλίες θα εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών για προστασία από γενετικές αναμίξεις.
Σχετικά με το πράσο Δωροθέας, αναφέρεται ότι καλλιεργείται στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας εδώ και 100 χρόνια μετά την εισαγωγή του από τη Μικρά Ασία. Η παραγωγή του διατίθεται κατά 85% στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Η πιπεριά Αλμωπίας, που επίσης παράγεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην ίδια περιοχή, είναι γνωστή για τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας της και την ποιοτική γεύση της.
Σημαντικό ρόλο στο έργο παίζουν οι ειδικές γευστικές δοκιμές, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν προϊόντα σε διάφορες μορφές, προκειμένου να συνδεθεί η επιστημονική έρευνα με τη γευστική εμπειρία.
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, αναμένεται η εγγραφή των νέων ποικιλιών στις κατάλληλες βάσεις δεδομένων, ενισχύοντας την προοπτική της τοπικής αγροτικής παραγωγής και την προσφορά νέων επιλογών ποιότητας στην αγορά.