Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Σύνοδος Πρυτάνεων: Βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο νόμος στα Πανεπιστήμια της χώρας
Σύνοδος Πρυτάνεων: Βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο νόμος στα Πανεπιστήμια της χώρας

Σύνοδος Πρυτάνεων: Βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο νόμος στα Πανεπιστήμια της χώρας



Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια με την υποχρέωση κατάθεσης σχεδίων ασφαλείας από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) έως το τέλος Ιουλίου και την εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης έως το τέλος του έτους. Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική. Προτεραιότητα θα δοθεί σε σχολές που αντιμετωπίζουν συχνά έκνομες ενέργειες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των μέτρων.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Επιπλέον, αναμένεται αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για φοιτητές που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις εντός του Πανεπιστημίου, επιταχύνοντας τις δικαστικές διαδικασίες και μειώνοντας τις αναστολές και αναβολές. Οι φοιτητές που συλλαμβάνονται για τέτοιες πράξεις θα αντιμετωπίζουν αυτοδίκαιη παύση της ιδιότητάς τους έως 24 μήνες, με πιθανή οριστική διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης.

Για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, η υποχρεωτική συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων θα γίνεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης, με ευθύνη των πρυτάνεων για την εφαρμογή των μέτρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να επιβληθούν πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα, όπως έκπτωση από το αξίωμα.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός τόνισε ότι είναι κρίσιμη η ευθύνη όλων να πουν «όχι» στη βία και την ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μέχρι το τέλος του τριμήνου, τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα επικαιροποιούνται. Η ελεγχόμενη είσοδος θα αρχίσει κατά προτεραιότητα σε προβληματικές σχολές μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις διαγραφές φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο φοίτησης, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων καλούνται να διακρίνουν μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με βάση συμμετοχή σε δραστηριότητες και ECTS.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση χρηματοδότησης και στελέχωσης των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι από το 2019 υπήρξε σημαντική ενίσχυση. Η Υπουργός δεσμεύτηκε να εξαντλήσει τα περιθώρια για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και να συνεργαστεί για την επίλυση ζητημάτων που τέθηκαν από τις πρυτανείες, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων κτιριακής υποδομής και διεθνοποίησης.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]