Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Πολιτική > Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο: Ο ρόλος της Ελλάδας στη Συρία και ο κίνδυνος σχηματισμού ΑΟΖ με Τουρκία – Η προειδοποίηση προς Μίτσκοσκι
Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο: Ο ρόλος της Ελλάδας στη Συρία και ο κίνδυνος σχηματισμού ΑΟΖ με Τουρκία – Η προειδοποίηση προς Μίτσκοσκι

Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο: Ο ρόλος της Ελλάδας στη Συρία και ο κίνδυνος σχηματισμού ΑΟΖ με Τουρκία – Η προειδοποίηση προς Μίτσκοσκι



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Ανέφερε πως η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πνευματικός προστάτης των Ελληνορθοδόξων στην περιοχή. Σημείωσε, επίσης, την ανησυχία για τις επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη για διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ο Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πληροφόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για πιθανούς κινδύνους σταθερότητας στην περιοχή εξαιτίας τυχόν τουρκικών προσπαθειών για καθιέρωση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Συρία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εθελοντική επιστροφή προσφύγων στη Συρία, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των βασικών τους αναγκών. Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της ώστε το Κίεβο να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Φεβρουάριο για την άμυνα, υπό ελληνική πρωτοβουλία, προσθέτοντας την ανάγκη για δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΕΡΤ αναφέρει ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]