Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Την αξιοπιστία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ερευνήσει το ΑΠΘ στο ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ «Φάρος»
Την αξιοπιστία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ερευνήσει το ΑΠΘ στο ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ «Φάρος»

Την αξιοπιστία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ερευνήσει το ΑΠΘ στο ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ «Φάρος»



Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναμένεται να συμμετάσχει στο πρώτο εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, ένα έργο που θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC. Το έργο, με την ονομασία «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ3.

Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει χώρο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών φορέων, δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών, με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η υγεία, η ελληνική γλώσσα, ο πολιτισμός, καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα εμβληματικά στο πλαίσιο της μετάβασης της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα χρησιμοποιήσει την υποδομή του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ».

Στο έργο συμμετέχει το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του ΑΠΘ με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Βλαχάβα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικολάου Βασιλειάδη.

Ο «ΦΑΡΟΣ» διαθέτει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται κατά 50% από το πρόγραμμα EuroHPC και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Η έναρξη του έργου είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2025, με διάρκεια 36 μηνών.

Το έργο θα υλοποιηθεί από μία εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), με τη συμμετοχή μεγάλων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων. Εκτός από το ΑΠΘ, στο έργο συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μεταξύ άλλων.

Με αυτές τις συνεργασίες, ο «ΦΑΡΟΣ» επιδιώκει να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός καινοτόμου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]