Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, πρόσφατα φαινόμενα σημειώθηκαν στις ελληνικές ακτές, κυρίως στο Ιόνιο, με την εμφάνιση των καρπών της Ποσειδωνίας, ένα σπάνιο φαινόμενο που καταγράφεται κάθε λίγα χρόνια. Η Ποσειδωνία, ένα σημαντικό θαλάσσιο φυτό, δεν είναι φύκος, αλλά ένα ανώτερο φυτό που ανθοφορεί και καρποφορεί, διαμορφώνοντας έτσι το βαθύ ρίζωμα του στις θάλασσές μας.
Η καρποφορία αυτή θεωρείται ευνοϊκή και η εμφάνιση καρπών στην αμμουδιά αποτελεί σημάδι της καθαρότητας των ελληνικών θαλασσών. Επιπροσθέτως, τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν ως φυσικός σύμμαχος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορούν να απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση.
Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών έχει μειώσει την έκτασή τους στη Μεσόγειο κατά τουλάχιστον 34%. Για την αντιμετώπιση αυτής της απώλειας, προτείνονται προσπάθειες για την καλλιέργεια υποβρύχιων κήπων, βασισμένων στους καρπούς που συλλέγονται αυτή την περίοδο.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καλεί το κοινό να παρατηρεί και να καταγράφει την εμφάνιση αυτών των καρπών, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω έρευνα και την προσπάθεια διατήρησης αυτού του πολύτιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος.