Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε προειδοποιήσεις για την ασφαλή προετοιμασία των γευμάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εστιάζοντας στην αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, οι συμβουλές αναφέρονται στη σωστή διαχείριση των τροφίμων, όπως η διατήρηση κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών και αυγών σε ξεχωριστά δοχεία ή σφραγισμένες σακούλες στο ψυγείο. Επιπλέον, για την αποθήκευση αυγών προτείνεται η διατήρησή τους στην αρχική συσκευασία τους.
Για την προετοιμασία φαγητών, συνιστάται να μαγειρεύεται το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C, ενώ η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί η κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρούνται τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες μετά την παρασκευή τους. Τα περισσεύματα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την παρασκευή.
Η διαδικασία απόψυξης του κρέατος πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, αποφεύγοντας την αφή του κρέατος εκτός ψυγείου. Επιπλέον, προτείνεται η χρήση παστεριωμένων αυγών σε συνταγές που περιλαμβάνουν ωμά αυγά και αποφυγή κατανάλωσης ωμής ζύμης.
Τέλος, η σωστή υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό είναι κρίσιμη για την πρόληψη μόλυνσης κατά την προετοιμασία και κατανάλωση του φαγητού.