Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Το Πασχαλινό έθιμο των Ελλήνων – Το σούβλισμα του οβελία στην Περιφέρεια
Το Πασχαλινό έθιμο των Ελλήνων – Το σούβλισμα του οβελία στην Περιφέρεια

Το Πασχαλινό έθιμο των Ελλήνων – Το σούβλισμα του οβελία στην Περιφέρεια



Σε όλη την Ελλάδα, μικρά και μεγαλύτερα γλέντια οργανώθηκαν όπως επιτάσσει το έθιμο του Πάσχα, με τον παραδοσιακό οβελία να ψήνεται σε αυλές και φούρνους. Οικογένειες και φίλοι συναντήθηκαν γύρω από τα εορταστικά τραπέζια σε πόλεις και χωριά, χτυπώντας τα κόκκινα αυγά και ανταλλάσσοντας ευχές για υγεία.

Το ελληνικό Πάσχα γιορτάστηκε με ηλιόλουστο καιρό σε όλη τη χώρα. Στα Ιωάννινα, το έθιμο του ψησίματος στη σούβλα και στη γάστρα κράτησε. Στη Λάρισα, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, και στα Χανιά προτιμήθηκε μεταξύ άλλων ο αντικριστός τρόπος ψησίματος του κρέατος. Στην Κοζάνη, γενιές συγκεντρώθηκαν γύρω από τον οβελία.

Ο δήμος Πατρέων διοργάνωσε μεγάλο γλέντι στον κεντρικό τομέα της πόλης με σύνθημα «Κανένας Μόνος». Στην Τρίπολη, μια μεγάλη γιορτή στήθηκε για ντόπιους και τουρίστες στην πλατεία Άρεως. Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οι αυλές γέμισαν με μικρούς και μεγάλους, ενώ στη Ροδόπη, το γλέντι με παραδοσιακά όργανα ξεκίνησε νωρίς και κράτησε μέχρι αργά. Στο Άργος Ορεστικό, σημείο αναφοράς ήταν οι παραδοσιακοί χοροί.

Το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού και η τήρηση των εθίμων συνέβαλαν στη μοναδικότητα του εορτασμού του Πάσχα στην Ελλάδα. Πηγή πληροφοριών η ΕΡΤ3.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]