Ένα ξηρό τοπίο είναι ό,τι απέμεινε από μια δασωμένη περιοχή σε κατασκήνωση στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Η εικόνα χιλιάδων δένδρων που έχουν κοπεί και παραμένουν στο έδαφος ως αποτέλεσμα ενός μικρού εντόμου, προβληματίζει τους ειδικούς. Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, εξηγεί ότι αρχικά θεωρήθηκε πως τα επιζώντα δένδρα από πυρκαγιά προσέλκυσαν τα έντομα. Ωστόσο, οι γεωπόνοι, μαζί με ειδικούς από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και επηρεάζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
Το ξυλοφάγο έντομο που έχει κατακλύσει τα δάση τα τελευταία δύο χρόνια, προκαλεί σοβαρές ζημιές. Στόχος των ειδικών είναι να επιταχύνουν τον κύκλο ζωής του εντόμου μέσω της κοπής ξηρών και ημίξηρων δένδρων. Παρά το δυσοίωνο τοπίο, η φυσική αναγέννηση του δάσους θεωρείται ένα θετικό στοιχείο, καθώς προβλέπεται η ισορροπία του περιβάλλοντος να αποκατασταθεί.
Περίπου 104 δένδρα έχουν κοπεί στην πληγείσα περιοχή για τη μείωση του κύκλου ζωής των εντόμων, νοούμενο ως το μοναδικό διαθέσιμο μέσο αντιμετώπισης του φαινομένου. Η παρουσία του εντόμου είναι αντιληπτή και σε αστικά δένδρα σε πάρκα και κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.
Τα κομμένα ξύλα προορίζονται για πώληση στη βιομηχανία ξύλου, προκειμένου να μετατραπούν σε μοριοσανίδες, με την προϋπόθεση της απεντόμωσης για αποφυγή προβλημάτων κατά τη χρήση τους. Πολλά από αυτά τα υλικά αναμένεται να καούν σε κλιβάνους λόγω της υποβάθμισης της ποιότητάς τους.