Επιστήμονες και κοινό συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να συζητήσουν τις αλλαγές του πλανήτη σε ένα συνέδριο που φέρνει στο επίκεντρο τις γεωλογικές, σεισμολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, κορυφαίοι επιστήμονες παρακολουθούν τις γεωλογικές ανατροπές και αναζητούν τρόπους διαχείρισης των φυσικών κινδύνων.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι το συνέδριο είχε ως στόχο να συγκεντρώσει τις εμπειρίες από πρόσφατα γεωλογικά και σεισμολογικά συμβάντα, όπως αυτά που σημειώθηκαν στη Σαντορίνη. Οι ενέργειες της επιστημονικής ομάδας στοχεύουν στη διαχείριση των τουριστικών επιπτώσεων, καθώς η τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη αποτελεί σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της χώρας. Η γνώση και η ανάλυση των δεδομένων είναι κρίσιμη για την πρόληψη και διαχείριση καταστροφών.
Παράλληλα, ο Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, επισήμανε ότι πάνω από 1.100 επιστήμονες από διάφορες χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο, εκδίδοντας 390 ανακοινώσεις σχετικά με γεωλογικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες εργάζονται για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, περιλαμβανόμενης της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των στρατηγικών ορυκτών υλών.
Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή στο κοινό της Λέσβου, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα ευρήματα και τις προτάσεις των επιστημόνων.